Villiers-le-Bel

Category : 110 Housing Units
Location : Villiers-le-Bel (95)
Client : Groupe Pichet
Area : 6 313 m2
Status : Built in 2017
Certifications : RT 2012
Costs : 9 000 000 € HT

Contexte

The former site of a scrapyard, this project lies between a high school and a residential area. Our primary objective was to provide suitable housing for families residing in Villiers-le-Bel. This meant prioritising the design of larger apartments within the project.

Challenge

The challenge was to negotiate public space within the central part of the project in order to link the Aimé Logier district with the road towards the city of Chantilly.  In addition,  technical and environmental challenges arose from building on a formerly contaminated site with a five metre slope.

Concept

We looked at a number of measures to improve the quality of life for residents. The project is divided into two buildings, which not only reduced the number of units per stairwell, but enabled us to  create more generous and welcoming entrance halls. Large outdoor areas have been created for each home, from private terraces and balconies to the shared gardens. A qualititive and simplified approach is embodied within the design, allowing the building to merge seamlessly into the environment. The interplay of terraces and balconies to the overall volume is emphasized by the use of timeless, yet bold colours. Graphic railings to the lower section of the building bring further texture to the project.

29.08.2017. Ensemble de Logements, Villiers Le Bel. Arch: AHA Herbez

29.08.2017. Ensemble de Logements, Villiers Le Bel. Arch: AHA Herbez

 

29.08.2017. Ensemble de Logements, Villiers Le Bel. Arch: AHA Herbez

 

29.08.2017. Ensemble de Logements, Villiers Le Bel. Arch: AHA Herbez

 

29.08.2017. Ensemble de Logements, Villiers Le Bel. Arch: AHA Herbez

 

29.08.2017. Ensemble de Logements, Villiers Le Bel. Arch: AHA Herbez